ASP.NET، فناوری، مقالات، وب 2.0، اخبار، برنامه نویسی، دات نت، سیلورلایت

سیلورلایت 3.0 ارائه شد


تمام کسانی که به تکنولوژی های روز دنیای برنامه نویسی، مخصوصاً فناوری های شرکت مایکروسافت علاقه دارند، تا به حال باید در مورد نسخه جدید Silverlight چیزهایی شنیده باشند و یا مقالاتی در مورد ویژگی های جدید آن مطالعه کرده باشند. این نسخه از سیلورلایت دارای ویژگی های جدیدی است که هر توسعه دهنده ی وبی را به استفاده از آن علاقه مند می کند.

18 مارس در MIX09 مایکروسافت نسخه ی بتای سیلورلایت 3.0 را معرفی کرد. در این کنفرانس که در لاس وگاس برگزار شد، علاوه بر نسخه جدید سیلورلایت، IIS 7، ASP.NET MVC Framework، IE 8، Blend 3، Visual Studio 2010 نیز مورد بررسی قرار گرفتند.  در این نوشته قصد داریم به معرفی ویژگی های جدید سیلورلایت نسخه 3.0 بتا بپردازیم.

اجرا خارج از مرورگر Out of Browser

یکی از مهمترین و پر سر و صداترین ویژگی های سیلورلایت جدید، امکان اجرای برنامه های مبتنی بر سیلورلایت بدون استفاده از مرورگر وب است.با سیلورلایت 3 قادرید اپلیکیشن هایی بسازید که خارج از مرورگر و در دسکتاپ شما اجرا می شوند. در این حالت کاربران می توانند از اپلیکیشن شما در حالت آفلاین هم استفاده کنند.

بهبود های گرافیکی

سیستم گرافیکی سیلورلایت بهبودهای زیادی در این نسخه پیدا کرده است. پشتیبانی از افکت های قابل برنامه ریزی، perspective 3D، ایجاد فایل های Bitmap با استفاده از API های جدید سیلورلایت از این جمله اند. این بهبودهای گرافیکی، توسعه دهندگان را قادر میسازد تا مانور بیشتری روی تصاویر بدهند و افکت های تصویری مطلوب خود را تولید کنند.

کنترل های جدید

چندین کنترل جدید به SDK سیلورلایت اضافه شده اند و برخی از کنترل های موجود بهبود یافته اند. در این نسخه کنترل های جدید برای اعتبار سنجی داده های ورودی و هندل کردن خطاهای رابط کاربری معرفی شده اند. این کنترل ها به هنگام وارد کردن داده ها توسط کاربر به اعتبار سنجی آن و احتمالاً نشان دادن پیغام خطا می پردازند. برخی از کنترل های موجود در Silverlight Control Toolkit از جمله WrapPanel, DockPanel, ViewBox, AutoCompleteBox,Label در SDK نسخه 3.0 سیلورلایت ارائه شده اند. کنترل جدید SaveFileDialog هم به کاربران اجازه ذخیره فایل ها را روی هارد دیسک کامپیوترشان می دهد.

کنترل های پیشرفته تر مثل DataForm که امکان کار با داده ها (اضافه کردن، حذف و ویرایش) و حرکت میان آن ها را به شما می دهد. DataPager که امکان مرور صفحه به صفحه داده ها را به کاربر نهایی می دهد و Navigation Framework که برای حرکت میان صفحات یک اپلیکیشن سیلورلایت کاربرد دارد.

قابلیت های چند رسانه ای

چیزی که از قبل معلوم بود، پشتیبانی سیلورلایت 3.0 از فرمت های H264 و ACC است. پشتیبانی از RAW و امکان ایجاد Codecهای سفارشی توسط توسعه دهندگان از دیگر قابلیت های اضافه شده به سیستم مالتی مدیای سیلورلایت است.

بهبود کیفیت رندر متون Text Rendering

استفاده از افکت های انیمیشنی در متن ها و ایجاد متونی واضح تر برای کاربر در این نسخه از سیلورلایت بیشتر به چشم می آیند. با استفاده از API جاوا اسکریپت موجود در این نسخه، اپلیکیشن های سیلورلایت می توانند از فونت های محلی روی سیستم کاربر نیز علاوه بر فونت های روی سرور، استفاده کنند، که این باعث کاهش زمان بارگذاری اپلیکیشن می شود. در نسخه نهایی سیلورلایت قرار است از فناوری ClearType هم برای افزایش کیفیت متون استفاده شود.

بایند کردن عنصر به عنصر Element-to-Element Binding

این قابلیت به عناصر موجود روی رابط کاربری اجازه بایند شدن به مشخصات (Properties) یکدیگر را می دهد. مثلاً بدون کد نویسی می توانید مقدار یک Slider را به پراپرتی Text یک TextBox نسبت دهید. با این کار هر گاه مقدار Slider توسط کاربر تغییر کند، مقدار Text مربوط به TextBox به صورت خودکار آپدیت می شود.

Network Monitoring API

با استفاده از این API خواهید توانست اتصال به اینترنت را در یک اپلیکیشن سیلورلایت چک کنید. برخی مواقع لازم است که بدانید کاربر با اینترنت ارتباط دارد یا از آن Disconnect شده است.

Binary XML

برای ارتباط با سرویس های WCF، علاوه بر فرمت معمولی مبتنی بر متن XML، می توانید از فرمت فشرده Binary XML در سیلورلایت 3 استفاده کنید.

سرویس های .NET RIA

به همراه سیلورلایت 3 بتا، مایکروسافت فریم ورک .NET RIA Services را منتشر کرده است. این ابزار سعی می کند تا معماری n-tier را ساده تر کند و دو فناوری Silverligt و ASP.NET را به هم نزدیک تر نماید. .NET RIA Services الگویی برای نوشتن منطق برنامه در لایه میانی اپلیکیشن به شما ارائه می کند و دستیابی به داده ها را کنترل می کند. وظیفه هایی مثل اعتبار سنجی داده ها، تشخیص هویت و ارتباط میان سیلورلایت در کلاینت و ASP.NET در لایه میانی را بر عهده دارد.

واضح است که در این مطلب کوتاه نمی توان به بررسی تمام ویژگی های جدید سیلورلایت 3.0 پرداخت. مایکروسافت تمام تلاش خود را می کند تا آینده دنیای نرم افزار را در دست بگیرد و استانداردهای نرم افزارهای آینده را از همین حالا تعیین کند. مایکروسافت قدم های اولیه را خیلی وقت است به درستی برداشته است و در این راه با وجود رقبای بزرگی مثل گوگل، IBM و ادوبی تا به حال موفق بوده است. باید منتظر ماند و دید آیا تلاش مایکروسافت منجر به ظهور انقلابی در دنیای برنامه نویسی و نرم افزار خواهد شد یا خیر.

در مطالب بعدی در مورد ابزارهای عرضه شده برای توسعه اپلیکیشن های سیلورلایت 3.0 و در کل فناوری سیلورلایت بیشتر خواهید خواند. برای اینکه این مطالب را از دست ندهید، مشترک فراسان شوید.

شاید این مطالب هم برای شما خواندنی باشند :

اگر تمايل به دنبال کردن مطالب اين وبلاگ داريد، مي توانيد مشترک فيد فراسان شويد.

چطور مشترک شويم؟

9 نظر برای “سیلورلایت 3.0 ارائه شد

  1. سلام امین جان
    من به شما و بلاگ آموزندتون اردت خاصی دارم
    راستش یه سوالی داشتم من تصور میکردم که wpf نسخه تحت ویندوز و حجیم تری از سیلورلایت است که تنها در سیستم عامل ویندوز اجرا میشود و در واقع سیلورلایت نسخه کوچک شده wpf است که در سایر سیستم عامل ها نیز کار میکند اما شما در پست تان نوشته اید که اجرا خارج از مرورگر با این حساب احساس میکنم تصور من از wpf و سیلورلایت اشتباه بود لطفا بفرمایید واقعا wpf و سیلورلایت چه تشابهات و چه تفاوت هایی دارند.
    باتشکر ار وبلاگ عالی شما

  2. @ سعید: ممنون بابت لطف شما. قبلاً هم توضیح دادم در اینجا، سیلورلایت جزئی از WPF مایکروسافت است که به شما امکان ایجاد برنامه های تحت وب با ظاهری زیبا می دهد. علاوه بر User Interface زیبایی که می توانید با سیلورلایت در محیط وب ایجاد کنید، امکاناتی که در این مطلب به آن اشاره کردم هم در سیلورلایت تعبیه شده اند تا سیلورلایت فراتر از یک ابزار ایجاد رابط کاربری باشد، و در واقع پلفت فرمی برای ایجاد Rich Internet Application باشد.
    خب همانطور که گفتم سیلورلایت زیر مجموعه ای از سیستم گرافیکی WPF است که به همراه دات نت 3.0 به بعد عرضه شد. در واقع WPF کلاس هایی را برای ایجاد رابط کاربری قوی و غنی و انعطاف پذیر برای هر دو پلت فرم ویندوز و وب فراهم می کند.
    در مورد اهمیت WPF همین بس که از این به بعد اینترفیس تمام نرم افزارهای مایکروسافت بر اساس آن بنا خواهد شد و مایکروسافت به بقیه هم پیشنهاد می کند از این پس برای ایجاد رابط کاربری نرم افزار خود (وب یا ویندوز) از کلاس های WPF استفاده کنند. برای مثال رابط کاربری ویژوال استادیو 2010 با استفاده از WPF ایجاد شده است.

  3. با سلام مجدد
    تا اینجایی که شما گفتید رو می دانستم و به اهمیت wpf هم واقف هستم و سعی میکنم از این به بعد روی wpf تمرکز کنم ولی سوال اصلی من این است که از لحاظ ساختار کلی wpf با سیلورلایت چه تفاوت هایی دارد من قبلا احساس میکردم که برای مثال هر اینترفیسی را که توسط wpf میتوان ایجاد کرد را با سیلورلایت پیاده سازی کرد چون هردو از زبان مشترک طراحی زمل بهره میگیرند. اگر تصورات قبلی من اشتباه است لطفا بفرمایید

  4. در مورد تفاوت هایشان، همونطور که گفتم سیلورلایت جزئی از WPF است، یعنی قابلیت ها و کارکرد آن کمتر از WPF است. از سیلورلایت فقط میتوان در فرم های وب استفاده کرد اما از wpf هم در وب (به صورت هاست شدن در مرورگر) و فرم های ویندوزی استفاده کرد. البته برای اجرای wpf در مرورگر باید حتماً دات نت روی سیستم کاربر (کلاینت) نصب باشد، در حالی که برای اجرای سیلورلایت در وب، کاربر تنها احتیاج به نصب یک پلاگین 2 مگابایتی دارد (تقریباً شبیه به ادوبی فلش).
    در حال حاضر wpf برای ایجاد برنامه های با رابط کاربری قوی و غنی برای کاربردهای دسکتاپ در نظر گرفته شده و سیلورلایت که جزئی از wpf است برای کاربردهای وب مورد استفاده قرار می گیرد.

بیان دیدگاه